To viktige ting å tenke på før man tar opp et forbrukslån.
Økonomi

Å ta opp et lån for å skaffe seg det man har mest lyst på, der og da, er meget fristende. Men er det lurt? Har man egentlig råd, og er man egentlig så lysten på å få en strammere økonomi i hverdagen, når hverdagen kommer?
Her er to ting du bør gjøre før du bestemmer deg, og en ting etter du har bestemt deg hvis du bestemmer deg for å ta opp et forbrukslån.
1. Få en oversikt over hva du har disponibelt før du tar opp et lån.
Det å ta en skikkelig gjennomgang av egen økonomi før man bestemmer seg for å ta opp et lån er særs viktig. Selv om kredittinstitusjonen vurdere betalingsevnen din før de gir deg tilslag på lånet så er det du selv som skal leve med de betingelsene du blir enig med låneinstitusjonen om. Det er din hverdag som blir påvirket av den nye økonomiske situasjonen.
2. Sett opp budsjett
Hvor mye penger går med til husleie, telefon, forsikring og alle de andre faste utgiftene? Transport, mat, fornøyelser? Få med alt i budsjettet – sammen med inntekten. Her er det viktig å være ærlig med seg selv. Da slipper du å sitte igjen med en tom konto når bilmekanikeren eller tannlegen har fått sitt. Normale lånebetingelser for et forbrukslån er; Nom. rente 12,76 %, eff. rente 14,14 %, 170 000 kr o/10 år, kostnad 137 463 kr, totalt 307 463 kr.
Hvis du med hånden på hjertet kan si til deg selv at det du ønsker å gå til anskaffelse av er verdt en litt strammere hverdag, og at du fint klarer å betjene lånet uten at dette går utover livskvaliteten din, er du klar til å sende inn lånesøknaden.
En plass hvor du kan sammenligne ulike tilbydere er på primebanks.org.
Bonus råd
Når lånet er ankommet og nedbetalingen startet er det én ting til du bør passe på for å få en litt mindre stressfull hverdag.
3. Bruk avtalegiro
Avtalegiro er både den enkleste og billigste måten å betale regningene på. Bare registrer regningene én gang, så blir de automatisk betalt hver måned. Samtidig unngår du å måtte betale unødige gebyrer – og purregebyrer hvis du glemmer å betale.