Sikre deg med ved i god tid før den neste fyringssesongen
Diverse
Å fyre med ved kan være både koselig og effektivt, mange nordmenn har tilgang til peis eller annen vedovn enten hjemme eller på hytta. Å varme opp boligen eller fritidshuset med ved gir en helt spesiell følelse, selv om de færreste av oss hogger vår egen ved. Derfor kan det være smart å være tidlig ute med å sikre seg ved, slik at du er forberedt for en ny fyringssesong.
Tenk over hvor mye ved du trenger
Mange nordmenn handler ved i sekk, og den klassiske 40 liter-sekken er den mest vanlige. Samtidig kan det være utfordrende å regne på hvor mye ved du egentlig trenger, og for de aller fleste vil det ikke være spesielt relevant å ta utgangspunkt i oppvarmingsbehov og energiinnhold. Det er fullt mulig å regne seg frem til et teoretisk tall basert på disse størrelsene, men samtidig er det mange usikkerhetsfaktorer – i tillegg til at ved vanligvis ikke er den primære oppvarmingskilden.
Derfor kan det være fornuftig å gjøre det hele litt enklere. Hvor mange ganger i uken fyrer du vanligvis i peisen? Omtrent hvor mange ganger legger du på nye vedkubber hver gang? Hva betyr det i antall sekker per uke? Det trenger ikke å være vanskeligere enn det, enkle estimater lar deg regne ut et omtrentlig tall på antall sekker du trenger.
Vedfyring som en del av energimiksen i boligen
Det er greit å huske på at fyring med ved vanligvis ikke helt kan matche for eksempel en effektiv varmepumpe når det gjelder oppvarming per krone. Samtidig har vedfyring mange gode egenskaper, både når det gjelder kjapp oppvarming og ekstra kos i hverdagen.
Med svært gunstige strømstøtteordninger er det per 2023 ikke nødvendig å bruke ved til å balansere de verste strømpristoppene, så du kan bruke vedfyringen som et komplement når du selv føler at det passer best i akkurat din bolig.